Spring naar inhoud

De dynamiek van diversiteit

7 oktober 2010

Het is niet zo moeilijk om tot de conclusie te komen dat wanneer je je openstelt voor verschillende mensen, dit leidt tot meer en betere ideeën. Diversiteit geeft immers meerdere perspectieven en opvattingen, wat de basis is voor creativiteit en innovatie. Eureka!, zeg ik.

In de praktijk blijkt echter dat het samenwerken en –leven met mensen die anders denken en doen dan je gewend bent, niet altijd even makkelijk is. Het ervaren van verschillen leidt vaak tot de reflex om dat wat we gewend zijn te bevechten of verdedigen. Helemaal niet ‘open en nieuwsgierig’ onderzoeken wat het perspectief van de ander is. Maar strijden om behoudt van routines en dat wat we ‘normaal’ vinden. Voor je het weet komen onzekerheid, verwarring en vervreemding voor de beloofde creativiteit in de plaats.

In het werken in en met de dynamiek van diversiteit, is het niet de vraag of diversiteit iets toevoegt aan een team of organisatie. In deze globaliserende wereld is het simpelweg bikkelhard nodig om diversiteit te omarmen. De vraag is eerder hoe we het beste om kunnen gaan met de dynamiek die ontstaat door diversiteit (verschillen in culturele achtergrond, man/vrouw, generaties, etc.). Of anders geformuleerd: hoe we omgaan met de spanningsvelden, dilemma’s en paradoxen die diversiteit met zich meebrengt. Om er een paar te noemen:

  • verlangen om ‘erbij te horen’ en ‘uniek te kunnen zijn’
  • focus op ‘individuele talenten’ en ‘kenmerken van groepen’
  • behoefte aan ‘zekerheid en voorspelbaarheid’ en ‘vernieuwing en verandering’
  • aandacht voor ‘output en taken’ en ‘proces en relatie’

De dynamiek van diversiteit gaat over hoe we met deze dilemma’s en verschillen omgaan, op basis waarvan we mensen in-of uitsluiten, hoe we uitersten met elkaar verbinden, wat we als ‘normaal’ en ‘anders’ zien en hoe dit onze keuzes en gedrag beïnvloedt. In dit blog zal ik hier vanuit verschillende invalshoeken mijn gedachten, ideeën, ervaringen, verwondering en vragen op los laten.

Welke dilemma’s, zinnige en onzinnige manieren om de kracht van diversiteit te benutten, kom jij tegen in de praktijk? Ik nodig je van harte uit om mee te denken en te doen!

Jitske Kramer is oprichtster van HumanDimensions, een internationale netwerkorganisatie die zich inzet om de dynamiek van het verschil in organisaties beter te benutten. Zij is auteur van het boek ‘Normaal is anders!’, in de Engelse vertaling ‘Managing Cultural Dynamics’.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: