Spring naar inhoud

Misleidende vraag: diversiteit of kwaliteit?

13 oktober 2010

In de discussies over het ‘witte mannen kabinet van Rutte’ is het fascinerend om te zien hoe voor- en tegenstanders akelig langs elkaar heen praten en verstrikt raken in misverstanden en schijnbare tegenstellingen. Ik kom regelmatig vergelijkbare verwarring tegen in organisaties. Laat ik een poging doen om de kluwen te ontwarren aan de hand van vragen en stellingen die de afgelopen dagen in interviews voorbij kwamen.

“Kies je voor ‘het aantal vrouwen’ aan tafel of voor kwaliteit?”
Wanneer je de vraag zo formuleert kom je er natuurlijk nooit uit. Kies je voor vrouwen of kwaliteit? Kwaliteit natuurlijk! Alsof dat betekent dat je daarmee tegen vrouwen kiest. Door deze vraagstelling krijgen diegenen die kritiek hebben op het geringe aantal vrouwen dat in het kabinet zit het verwijt dat zij daarmee geslacht boven kwaliteit stellen. Of wanneer we de discussie breder trekken; alsof in diversiteitsvraagstukken culturele achtergrond, etnische afkomst of leeftijd boven kwaliteit zou staan.

“Je moet zoeken naar de besten”
Dit vind ik een vreemd argument als reactie op de vraag of meer diversiteit gewenst is. Natuurlijk willen we de besten! In elke diversiteitsdiscussie zou het vertrekpunt de kwaliteiten van de betrokkenen in relatie tot de doelen en taken van het team en de organisatie moeten zijn. Wat dat betreft is de tekst in het nieuwe gedoogakkoord niet zo opzienbarend: “Het kabinet beëindigt het diversiteits/voorkeursbeleid op basis van geslacht en etnische herkomst. Selectie moet plaatsvinden op basis van kwaliteit (p. 26, onder integratie).”

Het punt is echter dat tijdens de beoordeling van ‘kwaliteit’ en ‘geschiktheid’ onbewuste, en vaak onbedoelde uitsluiting van mensen ontstaat. Tijdens de selectie van geschikte kandidaten, zullen beslissers immers zoeken naar mensen bij wie zij thuis voelen. Mensen die bij het team passen, mensen die zij kunnen vertrouwen, mensen die hen worden aangeraden door anderen uit hun netwerk. En zo ontstaan er clusters van mensen die op elkaar lijken, in achtergrond en kwaliteiten.

Het zoeken naar de besten, die elkaar bovendien in kwaliteiten, perspectieven en achtergrond aanvullen vraagt specifieke aandacht voor diversiteit en onbewuste interpersoonlijke en groepsdynamische proceen. Het betekent scherp zijn tijdens het formuleren van de selectiecriteria, iemand vanuit verschillende perspectieven toetsen aan deze criteria en ook zoeken buiten je eigen netwerk. Deze inspanning zal uiteindelijk beloond worden door rijkere oplossingen en toegang tot meerdere netwerken.

Tot slot, aan wie het voorgaande nog niet helder is stel ik de volgende vraag:
“Kiezen we voor een kabinet met voornamelijk mannen, of kiezen we voor kwaliteit?”

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: