Spring naar inhoud

Mr. Reuzebrein

13 oktober 2010

Van de week sprak ik met een medewerkster van een hogeschool. Ze was begin dit jaar vol enthousiasme en passie begonnen als docent bij een lerarenopleiding. Ze genoot van haar werk, maar zag ook veel mogelijkheden voor verbetering. Vanuit haar frisse blik, kennis en betrokkenheid besloot ze een kleinschalig projectvoorstel te schrijven om met een groep van opleiders, studenten en managers een nieuwe benadering uit te proberen en te onderzoeken in de opleidingspraktijk. Het voorstel was vernieuwend en sloot naadloos aan bij de opleiding van de studenten en het professionaliseringsbeleid van de hogeschool. Diverse collega’s gaven aan enthousiast te zijn en misschien mee te willen doen. In de eerste dagen van haar zomervakantie zette ze haar plannen op papier en diende het voorstel in bij haar leidinggevende. Vervolgens ging ze met een tevreden gevoel op vakantie, een week later dan gepland.

Na de vakantie hoorde ze echter niets en ze besloot voorzichtig eens de reactie van haar direct leidinggevende te peilen. Er volgden twee maanden waarin het voorstel van het ene bureau naar het andere bureau schoof, steeds hoger de apenrots van de organisatie op. Uiteindelijk belandde ze deze week samen met haar voorstel bij het bureau van de opleidingsdirecteur. Ze legde nogmaals geduldig en enthousiast uit wat de achtergrond, de mogelijkheden en mogelijke opbrengsten waren. ‘Reuzebrein’ aan de andere kant van het bureau pijnigde enkele seconden zijn stel hersenen en wierp toen allerhande bezwaren op om maar aan te geven dat dit niet zomaar kon en dat het wel in de bestaande organisatiestructuren moest passen. Zijn laatste woorden dreunden nog na bij de ontgoochelde medewerkster: ‘Nee sorry, ik waardeer je idee, maar…’

Het is een klassiek voorbeeld van: ‘één stel hersenen gaat denken voor alle andere hersenen in de organisatie’. De meeste van ons herkennen dit wel en weten dat dit vaak niet erg stimulerend is en bovendien slecht werkt in vernieuwingsprocessen. Het beperkt de ruimte voor de nieuwsgierigheid, onderzoekende houding en goede ideeën van al die andere hersenen in de organisatie. De talentvolle medewerkster vertelt me dat ze gewoon geen zin heeft om nog langer in een organisatie te werken waar er vanuit een ‘beheers-perspectief’ wordt gekeken en niet vanuit mogelijkheden. Ze besluit deze week haar ontslag in te dienen, en haar enthousiasme en ideeën in te pakken…

Wat zou er nu gebeuren als alle medewerkers met een nieuwsgierige onderzoekende houding hun werk in zouden kunnen stappen? Niet steeds aannemen dat iets zo is, maar zich afvragen waarom iets zo is en of het misschien (nog) wel beter kan. 

Wat zou er vervolgens gebeuren als ze die nieuwe ideeën ook daadwerkelijk konden uitproberen? Niet steeds doen wat ze altijd hebben gedaan, maar proberen of ze het (nog) beter kunnen doen.

Een prachtig voorbeeld van wat er dan kan gebeuren in een organisatie, vind ik nog altijd het verhaal van Ricardo Semler. In zijn boek Semco-stijl (2009) beschrijft hij hoe hij als jonge man in de jaren ’80 de fabriek van zijn vader overneemt en vervolgens de organisatie op een bijzonder manier begint te reorganiseren. Hij weigert hierbij als meneer Reuzebrein voor al zijn medewerkers te gaan denken en beslissen. Hij zorgt ervoor dat zijn medewerkers een hoge mate van verantwoordelijkheid krijgen en écht kunnen meedenken en meebeslissen.

Het verhaal laat de vernieuwende kracht zien van een organisatie waarin iedereen de ruimte krijgt om een onderzoekende houding aan te nemen en bij te dragen aan ontwikkeling van de praktijk. Zo’n organisatie kan volgens Semler zelfs de uiterst moeilijk uitdaging waarmaken: ‘Mensen ernaar laten verlangen ’s morgens naar hun werk te gaan’ .

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: