Skip to content

Een goede leidinggevende zie je niet, want die staat achter zijn medewerkers….

12 januari 2011

 … is vandaag de oneliner op de coachingskalender 2011. Ik heb er een gekregen en heb me voorgenomen elke dag tijd te nemen om de tekst op de datum van vandaag te lezen. Het is vandaag de 12e en nog gelukt. Valt niet tegen voor een goed voornemen.

Is niet het probleem dat er teveel managers vóór hun medewerkers staan in plaats van erachter. Profileren, impact, drive to results, bewezen resultaten, zichtbaarheid, criteria die in menig MD profiel centraal staan om kans te maken in de steeds smaller wordende weg naar boven. Om de top te bereiken, heb je eigenschappen nodig die ervoor zorgen dat anderen onderweg afhaken, want er zijn nu eenmaal minder managers dan medewerkers. Toch dijt de managementlaag uit naarmate een organisatie ouder en groter wordt. The only way is up en als je mensen wilt behouden, moet je ze ook wat te bieden hebben.

 Vervolgens gaan diezelfde criteria waarmee managers benoemd zijn, zorgen voor haar tegenkracht. Door alle profileringdrang staan de medewerkers in de schaduw,  wordt de ruimte voor eigen verantwoordelijkheid eruit geperst, wordt bestaansrecht ontleend aan het versterken van de controlestijl waardoor er nog meer managers nodig zijn om de verlamming die is opgetreden bij de taakgerichte en volgende reactie van de medewerkers te compenseren. Terwijl er een paradox van het tegenovergestelde nodig is: minder management, ze zijn bovendien onbetaalbaar geworden, meer ruimte voor eigen verantwoordelijkheid en managers die achter hun medewerkers staan. wanneer leren we nu eens van onze ervaringen?

Advertenties
One Comment leave one →
  1. 30 januari 2011 15:02

    Helemaal eens met Jacqueline. De afstand van management tot de werkvloer is vaak veel te groot. Gevolg, grote lompe organisaties waar het management geen idee heeft wat er op de werkvloer nu eigenlijk gebeurd. Vooral bij overheid en semi-overheid zie je dit fenomeen. Bijvoorbeeld in de alsmaar uitdijende scholingsfabrieken waar de directeur, pardon, bestuursvoorzitter geen benul heeft wat er in de klas gebeurd.

    Marloes Prins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: