Skip to content

Jouw whuffie laten toenemen?

24 januari 2011

Een fantastische benadering vind ik het: het hebben van whuffie. Tara Hunt schrijft hierover in haar boek ‘De Whuffie Factor’. Voor haar is de whuffie factor dat wat je als betaalmiddel overhoudt aan je reputatie. Je kunt het verliezen of verdienen door je positieve of negatieve acties, door je bijdragen aan de gemeenschap en door wat mensen van je denken. Je kunt je whuffie afmeten aan je interactie met gemeenschappen en individuen. Als je in een buurt woont waar je veel mensen kent, je betrokken bent bij het reilen en zeilen, dan is daar je whuffiefactor door je stevige reputatie van behulpzaamheid veel groter dan wanneer je naar een andere buurt zou verhuizen.

Interessante gedachte is ook dat zij zegt: whuffie maakt onderdeel uit van de geefeconomie. Dus hoe meer je weggeeft, hoe meer whuffie je verdient. En kijk nu eens naar wat je online allemaal doet? Je geeft middels twitterberichten, een blogpost, een verwijzing naar een voor jou waardevolle link, door het verbinden van mensen via LinkedIn, enzovoort! Wat zou je nog meer kunnen doen?

 • Eer degenen van wie je ideeen uitvoert.
 • Steun iemand met een nieuw idee door hier veel positieve aandacht aan te geven.
 • Werk vanuit openheid en transparantie. Blog over kleine veranderingen, nodig mensen uit met je mee te denken, of om iets voor je te testen. Laat weten wanneer je over iets twijfelt.
 • Reageer altijd op feedback die je krijgt. Vraag er zo nu en dan ook naar.
 • Werk voortdurend je product, ook al zijn het maar kleine verbeteringen.

Zo zijn er vast nog veel meer mogelijkheden! En doen we ook al van alles. Maar hier zo nu en dan eens bij stil staan en je aanpak wat aanscherpen lijkt mij best de moeite waard. Ook om het geven nog even vol te houden. Je krijgt er op een gegeven moment veel waardevols voor terug!

3 reacties leave one →
 1. 28 januari 2011 15:15

  He Sibrenne, en hoe zit het met samenwerken? Als we goed samenwerken, levert dat voor beiden Whuffie op? Laten we het eens uitproberen in de voorbereidingen van het interview! Groeten, Ger

 2. 26 januari 2011 09:41

  Dat we naar een Economie van de Generositeit zullen gaan, wordt al beweerd door de Duitse filosoof Peter Sloterdijk. In zijn boek Zorn und Zeit van 2006, voorspelt hij al de economische crisis van 2008. Nu zie ik, onder meer door de Whuffie factor, dat we opzeg zijn naar de Geefeconomie.
  Wel jammer dat in de financiële wereld er nog een paar zijn, die het spoor bijster zijn geraakt en niets hebben geleerd.
  Als geld een schaars goed is, gaat overmatige toe-eigening altijd overmatig ten koste van anderen. Waar bonus goed betekent is dit dus niet goed te praten.

Trackbacks

 1. Tweets that mention Jouw whuffie laten toenemen? « Over Ontwikkelen en Opleiden -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: