Skip to content

Van vraag naar antwoord

14 februari 2011

Inleiding
Arie Speksnijder inspireerde mij met zijn blog ‘Anders Kijken’ tot onderstaand stukje. Aan de hand van zijn ervaringen met fotografie, schrijft hij in zijn bijdrage over de waarde van een verandering van perspectief, waardoor je ook méér kunt zien. En hij geeft aan dat dit ‘anders kijken’ ons niet alleen zomaar, spontaan, verrassend overkomt, maar dat het ook een actieve daad kan zijn. Een activiteit die je zelf kunt inzetten, vanuit het verlangen om je beperkte blikveld te verruimen.
Onderstaand een korte beschrijving van het thema dat steeds maar weer bij mij op de voorgrond komt, een klein experiment dat de lezer kan doen en een vraag aan jou als lezer. 

Thema.
Zowel in mijzelf, als in de wereld om mij heen is er een groeiende behoefte aan het constructief omgaan met de verschillen die we als lastig ervaren. En volgens mij is er in ieder geval een groeiende noodzaak op dit gebied. Hoe kunnen we de verschillen in onszelf benutten? Die verschillen tussen hoofd, hart en handelen. Hoe kunnen we de verschillen tussen ons benutten? Die verschillen die er zijn in waarden, visies en gedrag.

Mensen zijn, in principe, creatieve en creërende wezens. Zij zijn, in potentie, in staat om zelf de antwoorden voor hun vragen te vinden en om deze vorm te geven in de praktijk van alledag. Soms – en vooral wanneer mensen geconfronteerd worden met voor hen lastige verschillen – lijkt dit vermogen geblokkeerd of tijdelijk ontoegankelijk. Dan is het van belang dat wij als ‘Interventiekundigen’ kunnen faciliteren dat onze cliënten weer de weg kunnen vinden naar openheid en onderzoek. Vooral in de momenten waarin zij geconfronteerd worden met lastige verschillen, is de kunst van ‘anders kijken’ van groot belang. Om alternatieven te kunnen ontdekken voor de automatische ‘fight-, flight- of freeze-reacties, is het nodig om anders te kijken en nieuwe ruimte te creëren tussen ‘waarnemen’ en ‘spontaan reageren’.

Verschilligheid

Tussen jou en mij,
er is geen groter verschil.

Dit verschil elimineren,
er is geen grotere neiging in mij.

Deze neiging weerstaan en samen doorleven,
er is geen grotere rijkdom. 
 

Marjo Korrel & Erik Boers

Experiment
Dit experiment bied ik regelmatig in training en coaching regelmatig aan om mensen te laten ervaren wat er bij een actieve perspectiefwisseling kan gebeuren. Wellicht ten overvloede; één ervaring zegt vaak meer dan 1000 woorden. Als je de waarde van dit – simpele – experiment echt wilt ervaren, nodig ik je uit om het volgende te DOEN;

 • Zet twee stoelen tegenover elkaar, liefst met een tafel ertussen en leg een keukenwekker, papier en pen klaar.
 • Ga in een van de stoelen zitten en kies een item, een onderwerp of situatie. Iets wat je in je huidige leven/werk als lastig ervaart en waar je graag raad, advies, suggesties of antwoorden bij zou willen krijgen.
 • Pak papier en pen, focus op je onderwerp en formuleer een vraag die begint met ‘Hoe kan ik……?
 • Sta op en leg de pen en het papier met jouw vraag in het midden tussen de stoelen.
 • Stel de keukenwekker in op vijf minuten en ga gedurende die minuten iets, ontspannends en totaal anders doen. Ga bijvoorbeeld even ’n kopje koffie zetten, ’n muziekje opzetten, ’n dansje of wat rek- en strekoefeningen doen, doe ’n ademhalingsoefening of wat vaat in de afwasmachine….
 • Ga, als de keukenwekker afloopt, op de tweede stoel zitten die klaar staat. Ga eerst met je aandacht naar je ademhaling en registreer hoe je ademt. Ga dan met je aandacht naar je voeten en vervolgens naar je zitvlak, je ruggengraat en je hoofd. Voel hoe je ademt en zit en stel je voor dat je vanuit deze houding en vanuit deze positie toegang hebt tot een enorme bron van eigen-wijsheid en gezond verstand.
 • Pak dan het papier met de vraag en leg dit voor je neer. Stel je voor dat iemand anders, iemand waarmee je een goede en vertrouwde relatie hebt, deze geformuleerde vraag aan jou voorlegt. Geef dan vanuit eigen wijsheid en gezond verstand een reactie op de geformuleerde vraag.
  Wees daarin vooral simpel en eenvoudig. Geef gewoon de allereerste reactie die bij je opkomt. ‘Weet je wat jij moet doen? …..’ ‘Weet je waar je eens mee zou kunnen beginnen?…..’
 • Schrijf deze reactie(s) in steekwoorden op. Leg het papier weer in het midden.
 • Ga vervolgens terug op je eerste stoel zitten. Pak het papier met vraag en reactie(s) en laat tot je doordringen wat daar staat.

Een vraag aan jou, lezer
Deze “Blogberichten van expertleden” zijn bedoeld om de interactie tussen de leden van de NVO2 te stimuleren. Het lijkt me inspirerend als je iets rondom dit experiment zou willen schrijven. In de eerste plaats omdat het me interessant lijkt voor de andere lezers en in de tweede plaats omdat het me heel leuk lijkt om een respons op dit stukje te krijgen. Voor de broodnodige balans tussen geven en ontvangen in deze ‘blog-wereld’….
Als je wilt geef dan kort het volgende aan:

 • Item, onderwerp, situatie die de stof voor dit onderzoekje leverde.
 • Jouw ‘hoe kan ik-vraag’.
 • Jouw reactie op deze vraag.
 • Hoe je het vond om dit experimentje te doen.

Alvast zeer bedankt!
Tot slot nog een link naar een lied van Jason Mraz; een mooi voorbeeld van het waarderen van verschillen!
Marjo Korrel
m.korrel@deinthe.nl
http://www.deinthe.nl

Advertenties
3 reacties leave one →
 1. 3 maart 2011 14:17

  Ha Marjo,
  Al weken geleden voorgenomen om je experiment te doen… Eindelijk gedaan! Leuk en verrassend resultaat. Ik houd mijn persoonlijk thema en vraag even bij mezelf, maar de kracht van het nieuwe perspectief was evident. Vanuit het ‘2e perspectief’ zag ik pas welk effect ik kan hebben op anderen.

  En PS; ‘Life is Wonderful’, wat een prachtig lied!
  Vriendelijke groet,
  Johan

  • 7 maart 2011 17:49

   Dag Johan, Zeer bedankt voor je enthousiaste reactie! En PS; doet me deugd dat je ook zo genoten hebt van ‘Life is Wonderful’.
   Vriendelijke groet,
   Marjo

Trackbacks

 1. Tweets that mention Van vraag naar antwoord « Over Ontwikkelen en Opleiden -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: