Skip to content

Social Learning Bootcamp New York

16 maart 2011

Wat doet een Brabander met carnaval? Juist, die gaat naar New York en wel voor de Social Learning Bootcamp! Soldatenkistjes ingevet, gevechtstenue ingepakt en oefenen in gemeen kijken. Met 60 medecursisten midden in Manhatten op maandagmiddag de ontvangst bij de IESE voor de kick-off. ‘Welcome mister Draijsen, how are you, please to meet you’. ‘ Would you please sign here for recieving the iPad?’. Jahaa, zo doe je dat, je geeft je cursisten een iPad bij de workshop. Spontaan schiet het liedje van KC & the Sunshineband door mijn hoofd: ‘that s the way, aha aha, I like it’. Natuurlijk is het volstrekt terecht dat we een iPad krijgen want als je met social learning aan de slag gaat moet je wel goed kunnen iPadten. Dan denk je dat iedereen dol enthousiast is maar workshopleider Rick moet toch even iets glad strijken. De workshop eindigt op 9 maart en de iPad2 is op 11 maart vanaf 5.00 uur te koop in de Applestore slechts ‘2 blocks away’. Rick moet het redden door te melden dat hij de iPad2 zelf niet gaat aanschaffen, te slechte camera’s, weet hij te melden. Wanneer we geïnstalleerd zijn om de komende dagen naar de status van überconnected te groeien, verschijnt onze workshop goeroe Jeanne Meister. Zij heeft het boek ‘The 2020 Workplace’ geschreven en timmert daar in de US stevig mee aan de weg (voor een korte boekbespreking zie Leren in Organisaties nr.11 van 2010). Ze verwelkomt ons en wij groeten bescheiden terug zoals een nieuwe groep betaamt. Collega’s die de ASTD ooit bezochten weten wat dan gebeurt: ‘Oh, you can do better then that, good afternoon everybody!!!’ (het volume gaat omhoog). Na twee extra pogingen en diverse decibellen meer wordt onze begroeting geaccepteerd en krijgen we een introductie van het programma. Het rijk gevulde en afwisselende programma bevat introductie van uitgangspunten en concepten, praktijkcases van Bank of America, Cisco, Deloitte, Skillsoft, CA technologies, Telus telecom, en JWT en analyses en toepassing in groepen. Alles wisselt elkaar in stevig tempo af: inhoudelijk inspirerende en informatieve presentaties, toepassingsopdrachten en luchtige iPad energizers. Vooral het uitproberen van de app ‘Bump’ leidt tot hilarische taferelen. Met deze app kun je direct jouw basis contactgegevens naar elkaar uitwisselen als je jouw iPad tegen die van een ander ‘bumpt’. Met pijn in het hart zie en hoor ik zo’n 60 kersverse iPads tegen elkaar ketsen. Mocht je in de US iemand tegenkomen met een gedeukte iPad dan is de kans groot dat het een deelnemer van de Social Learning Bootcamp is.

Een bijzondere ervaring is het continue gebruik van twitter over de workshop, tijdens de workshop. Via twitterfall worden alle tweets continu in beeld gebracht en zo kun je je eigen vragen direct delen en antwoorden van je medecursisten krijgen. Maar wat nog interessanter is, je kunt zo ‘meekijken in de hoofden’ van je medecursisten. Ook zien we volgers van buiten de groep spontaan aansluiten en op tweets reageren. Ja, dit is toch echt een bijzondere ervaring in social learning. Ik besluit naar mijn Nederlandse netwerk te twitteren en zie Sibrenne Wagenaar aansluiten en in het twitteroverzicht verschijnen! Eind dag twee verkennen we de ’12 principles of Social Learning’ en op dag drie passen we het ‘8 steps Social Learning Strategy’ model toe. Ik werk mee aan de analyse en het advies voor Pepsi Co en daarmee vallen de stukjes van de puzzel voor ons allemaal prima op hun plaats.  Na 3 pittige dagen, veel nieuwe inzichten, praktijkcases en toepassingen zijn we er klaar voor. Klaar om ‘back home’ ieder in zijn eigen rol aan de slag te gaan met Social Learning.

 Meer weten?

 Schrijf me, bel me, fax me, mail me, Google me, link me, Skype me,  Twitter me, zoek me op via  Foursquare, laten we vrienden worden op Facebook, reageer op deze blog of laten we bumpen!

 Ger Driesen | Challenge

Advertenties
5 reacties leave one →
 1. 5 april 2011 16:08

  Ger – thanks for mentioning our http://www.sociallearningbootcamp.com in your blog. I think everyone had a great time – and learned. It was fun just to be immersed in SOCIAL for 3 days.

  Also – really great to have several European’s with us! Thanks for coming. Good luck on your social journey – and I look forward to the day when we can do a camp in The Netherlands!

  Rick

  GOOGLE TRANSLATE:
  Ger – bedankt voor de vermelding onze http://www.sociallearningbootcamp.com in uw blog. Ik denk dat iedereen een geweldige tijd gehad – en geleerd. Het was gewoon leuk om ondergedompeld te worden in de SOCIALE voor 3 dagen.

  Ook – echt geweldig om hebben verschillende Europese met ons! Bedankt voor het komen. Veel geluk op je sociale reis – en ik kijk uit naar de dag waarop we kunnen een kamp te doen in Nederland!

  Rick

 2. 21 maart 2011 17:52

  Hallo Ger,
  Wat leuk zeg! Deze cursus heeft je vast veel inspiratie gegeven. (en een iPad! :-))
  Ben ook wel benieuwd naar die modellen.

  Groetjes Heidi

 3. 17 maart 2011 11:59

  Ha Ger, ik wil wel ‘bumpen’ met je! En heel graag meer horen over je ervaringen. En de twee modellen die je beschrijft. Zijn die ook in het boek workplace 2020 te vinden? Of ergens online? Klinkt als heel inspirerende dagen die he hebt gehad. En natuurlijk ben ik ook erg benieuwd hoe het gegaan is met de interviews. Daniel Pink ook te pakken gekregen?

  • 17 maart 2011 12:05

   Hallo Sibrenne,
   Ja, je wordt genoemd in de blog, je was daadwerkelijk even virtueel aanwezig in New York. Heel grappig om ineens tussen alle twwets jouw bericht en foto te zien verschijnen. Daniel Pink spreek ik later op de dag dat we met de bolggers elkaar ontmoeten. Ik zie je dan!

 4. 17 maart 2011 08:49

  Ha Ger, leuk om te lezen! Het ‘meekijken in de hoofden’ vindt ik zowiezo een mooie omschrijving van Twitter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: