Spring naar inhoud

Waarom bloggen?

31 maart 2011

6000 lezer, 55 berichten, 86 reacties van lezers, 30 abonnees op de e-nieuwsbrief en 20 actieve bloggers. Dat is het kwantitatieve resultaat van de weblog van de NVO2 die sinds september 2010 van start is. Laatst kwamen tien bloggers bij elkaar om bloggerservaringen uit te wisselen en door te denken op de toekomst. Een vraag waar we mee begonnen: Wat maakt dat ik blog? Wat levert het me op? Wat vind ik er leuk aan?

Een paar bloggers worstelden met de vraag wat ze eigenlijk toe te voegen hebben. Er is al zoveel informatie beschikbaar, zoveel blogs om te lezen, zoveel websites en online artikelen. Wat heb ik in deze zee van informatie nog te melden? Wat is daarin mijn toegevoegde waarde?

Een mooie video over bloggen en de waarde ervan is gemaakt door Common Craft: Why Blog?

Reacties van andere bloggers:

 • Mij helpt het schrijven van een blogpost om greep te krijgen op de veelheid aan informatie. Het dwingt me om overzicht te creeren, mijn mening te vormen en ideeen van anderen verder vorm te geven of toepasbaar te maken voor mijn praktijk.
 • Bloggen stimuleert mij om thuis te raken in een specifiek onderwerp waar ik een passie voor hebt. En om rondom dit onderwerp enigszins bekendheid te verwerven. Ik treed naar buiten met mijn mening over dat onderwerp. Het dwingt me om te bedenken wat ik ergens eigenlijk van vind.
 • Het schrijven van een blogpost voelt makkelijker dan het schrijven van een artikel. Een artikel heeft een duidelijke kop en staart, vormt een afgerond geheel op basis van een boodschap die je belangrijk vindt om over te brengen. Een blogpost hoeft die staart niet te hebben. Je kunt ook eindigen met een vraag of stelling. Een blogpost mag provocerender, is makkelijker te schrijven, gaat over iets wat je in het dagelijks leven tegenkomt. Ik gebruik soms een aantal blogposts die ik in de afgelopen tijd heb geschreven als basis voor een artikel. Dat werkt voor mij heel goed!

Wat mij opvalt in de verschillende reacties is dat bloggen in eerste instantie gaat om je eigen lol en zin om te schrijven. Is het iets wat je ligt? Draagt het bij aan je manier van werken? Ik heb de indruk dat wanneer je blogt om meer externe redenen, denk aan personal branding, marketing, …. het lastiger is het vol te blijven houden en de zin ervan in te blijven zien. Wellicht komt dit doordat de opbrengst van het bloggen een lange termijn effect is. Om het vol te houden heb je wellicht opbrengsten op de korte termijn nodig? Online verbinding met andere bloggers, nieuwe inspiratie, focus door eigen reflectie en meningsvorming? Ik leer zelf heel veel door te bloggen. Ervaringen die je in de dagelijkse praktijk opdoet krijgen meer kleur doordat je ze even beetpakt, doordat je er over nadenkt, doordat je op zoek gaat naar meningen van anderen die je weer aan het denken zetten.

Een prachtige uitspraak van Seth Godin over bloggen trof ik in onderstaande video: “It doesn’t matter if anyone reads it. What matters is the humility that comes from writing it. Thinking about what you are going to say. How do you explain yourself? How do you force yourself to describe in three paragraphs why you did something?”

TomPeters en Seth Godin in gesprek over de waarde van bloggen:

Wat levert het bloggen jou op? Of als je nog niet blogt, wat lijkt je er aantrekkelijk aan of juist niet? Ik ben heel benieuwd!

Advertenties
4 reacties leave one →
 1. 5 april 2011 14:14

  Ha, super om te lezen wat er besproken is en waar het over ging, ik vond het jammer dat ik niet kon komen. Ik weet nog wel dat ik in het begin reacties kreeg van mensen op mijn blog waar ik tegenop keek. Het groeiend aantal lezers vond ik toch wel een vorm van waardering. Ook kreeg ik positieve reacties. Het heeft mij zeker wel geholpen om te groeien in zelfvertrouwen als professional.

  Een teamblog vind ik altijd wat lastiger omdat het vaak af hangt van de visie en het gevoel deel te zijn van het team of het netwerk.

 2. 5 april 2011 09:21

  Mooie oogst Sibrenne! En mooi hoe je laat zien dat er verschillende perspectieven en redenen zijn van waaruit je kunt schrijven. Het wordt bijna vanzelfsprekend #hetdoetertochtoewatikdenk? om dat aan anderen te laten zien/lezen nu we zulke effectieve media hebben! Groet, Johan

 3. 5 april 2011 08:59

  Tja, dat zijn toch leuke getallen Sibrenne. Mooie video’s. Ik ga eens een tweetje met een link naar deze blog de cloud in sturen. Groeten, Ger

 4. 1 april 2011 13:03

  hoi Sibrenne,
  dank voor je trefzekere samenvatting van onze bloggersmiddag. Wat mij nog zo is bijgebleven is je praktische tip om in het Engels te bloggen. Dit vergroot de lezersgroep en vanuit kenniscreatie is dit interessant: de kans op leerzame respons en reacties neemt namelijk evenredig toe. Ik heb het voor mijn recentste blog van vandaag direct van je aangenomen.
  Hoi! Evert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: