Spring naar inhoud

De vriend van je vriend z’n vriend maakt jou dik

28 mei 2011

De zomer komt eraan. Je knijpt eens even in dat stevige rolletje tussen je handen. Liefkozend noem je het je ‘love handle’, maar nu het strandweer eraan komt ben je het toch liever kwijt dan rijk. Op de een of andere manier komt het elk jaar weer terug…

Voordat je je weer richt op een verwoede lijnpoging die dit keer wel moet standhouden, moet je misschien eerst je vriendennetwerk eens uitdunnen.

Nicolas Christakis, professor aan Harvard University, toont samen met collega James Fowler aan dat je een veel grotere kans hebt om dik te worden als je je in een ‘dikke vriendennetwerk’ bevindt en dat het feit dat jij je blij voelt vandaag samenhangt met de blijdschap van je vriend(inn)en.

Nu zal dat misschien nog niet als een verrassing komen, maar in hun onderzoek tonen ze aan dat niet alleen jouw vriend(inn)en, maar ook hun vriend(inn)en en zelfs weer die hun vriend(inn)en jou beïnvloeden. De vriend van je vriend z’n vriend maakt jou dus dik of blij. Jouw gedrag en emoties worden zodoende bepaald door mensen die je hoogstwaarschijnlijk niet kent en nooit hebt gezien.

 

http://www.ted.com/talks/nicholas_christakis_the_hidden_influence_of_social_networks.html
 
De waarde van relaties, netwerken en sociaal kapitaal is ook van groot belang voor de wereld van leren, ontwikkelen en opleiden.
 

 Immers ook de vriend van je vriend z’n vriend maakt jou slim.

Mijn vraag aan het online NVO2 netwerk van slimme leerprofessionals is hoe je daar in de praktijk van leren en ontwikkelen handig gebruik van maakt? 

 

 Zo dus…

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: