Spring naar inhoud

Loopbaanpad of Limbopad? Benaderingen voor Loopbaanbeleid en Talentontwikkeling.

31 mei 2011

Organisaties zijn graag aantrekkelijk als werkgever om schaarse talenten te vinden, te boeien en aan zich te binden.  Goede en heldere loopbaanmogelijkheden helpen daarbij. Doen dus, zo’n loopbaanbeleid. Zien we later wel hoe we het precies noemen: Talentmanagement, Management Development,  Loopbaanmanagement of whatever. Dan komt het ‘hoe’. Hoe gaan we dit voor elkaar krijgen? Ook niet zo moeilijk, we kiezen gewoon de TomTom benadering en zorgen dat in het Shared Service Intranet  Systeem een tool beschikbaar is. Stap 1: inloggen. Stap 2: voer huidige functie in. Stap 3: voer gewenste functie in. Stap 5: klik op ‘Go’ en voilá: je loopbaanpad inclusief route en concreet ontwikkelplan komen als blauwdruk tevoorschijn. Bij de TomTom werkt het, bij de NSreisplanner werkt het dus waarom zou het niet werken in jouw organisatie? Nou……..?

Het Limbopad

Het moet ruim 20 jaren geleden zijn dat het terrein tussen de TU Eindhoven en het station braakliggend was. Een mooie trottoir omzoomde dit terrein om de treinreizigers van en naar de TU een comfortabel voetpad te bieden. Toch maakte niemand daar gebruik van en sneed iedereen een flinke hoek af door diagonaal het terrein over te steken. Omdat blijkbaar de meeste treinreizigers vanuit Limburg kwamen werd dit pad al snel het Limbopad genoemd. Enkele jaren later werd dit pad verhard en officieel in gebruik genomen. De bouw van de nieuwe Kamer van Koophandel op het terrein werd later zorgvuldig ingepast en het Limbopad werd zelfs verfraaid. Do you get my point? Gewoon kijken wat al spontaan aan (loopbaan)paden is ontstaan en dat omarmen, formaliseren en later moderniseren.
 

Jungle en slangenkuil

Toch zijn niet alle terreinen zo overzichtelijk en vrij toegankelijk als dat tussen TUE  en station destijds. Organisaties zijn niet puur rationeel en overzichtelijk. Ook politieke en culturele aspecten  spelen een belangrijke en complexe rol . Soms voelt het  leven in een organisatie als in een oerwoud, in een jungle, bijna ondoordringbaar. Met allerlei gevaren zoals slangenkuilen op de loer: dan moet je de juiste inschatting maken wat goed is om te doen. En dat is niet simpel zoals in het prachtige filmpje van Monsterboard ooit zo mooi is uitgebeeld.

 
Geef ze een Kompas en een Kapmes

Wat dan? Het heeft geen zin formele paden te ontginnen: die zijn zo weer overwoekerd en door allerlei omringende gevaren vaak onbegaanbaar. Dan komt mijn ideale loopbaanbenadering in beeld. Geef degenen die hun loopbaan vorm willen geven een kompas en een kapmes. Kunnen ze zelf de richting bepalen en hebben ze de middelen om ruimte te creëren. Willen ze samenwerken? OK! Willen ze alleen op pad? OK! Snel of langzaam? OK! Een beetje concurrentie: geen punt! Gaan ze elkaar te lijf: even bijsturen, wellicht diskwalificeren. De zaag – euh het kapmes scherp houden: eigen verantwoordelijkheid. Vertaald naar concrete loopbaan interventies ligt de nadruk in deze benadering op het ondersteunen van medewerkers zodat zij zelf hun loopbaan vorm kunnen geven. Het ontwikkelen van competenties vanuit een rationele benadering hoort daar bij maar zeker ook het ontwikkelen van culturele handigheid en het constructief omgaan met politieke aspecten. Het benoemen van een competentie ‘Organisatie sensitiviteit’ is daarbij niet voldoende. Het gaat om het bewust en actief omgaan met rationele, culturele en politieke  aspecten van de organisatie om van daar uit je loopbaan vorm te geven. Om dit te ondersteunen kun je collectieve leerinterventies inrichten maar zeker past daar de inzet van Mentoring goed bij.

Wie van de lezers herkent ‘Limbopaadjes’ vanuit de eigen praktijk? Bij wie zijn ‘kompas en zakmes’ opgenomen in competentieprofielen. Ik lees graag jullie voorbeelden.

Ger Driesen

Challenge

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: