Skip to content

Van Occupy naar Multiply

15 november 2011


Op 18 oktober las ik als Brief van de Dag in de Volkskrant met als titel: ‘Stop Met Klagen en Begin met Vragen’ http://www.onemillionsnowflakes.org/downloads/volkskrant_181011OMS.pdf

Dit artikel legt een relatie naar de huidige ‘Occupy-beweging’ en gaat over het principe van ‘Snowball Leadership’: professionals met idealen die niet langer passief willen zijn maar actief hun kennis en kunde willen bundelen voor een betere wereld. Een pleidooi voor ‘Multiply’ in plaats van ‘Occupy’. Er is ook een website met meer informatie beschikbaar: www.onemillionsnowflakes.org. Dit is een voorbeeld van een ‘tribe’ zoals Seth Godin het voorstelt. Een tribe ontstaat alleen met een inspirerende leider, in dit geval Petrosjan Damen.

Ik voel me direct aangetrokken door het initiatief van Snowball Leadership. Ook ik heb een Occupy stem in me. Ik kan af en toe heel verontwaardigd zijn op de praktijken die ik aantref in mijn werk als teamcoach. De nadruk op winstmaximalisatie, kostenbezuiniging ten koste van de vitaliteit en leren en ontwikkelen van medewerkers en tunnelvisie op winst over winst principes. De neiging om hier iets van te vinden en dit te veroordelen ligt bij mij dan op de loer. Wat is in godsnaam de zinvolheid van winstmaximalisatie? De tegenstem van Occupy is verleidelijk: dan doe je tenminste wat!

Ik weet inmiddels door schade en schande dat dit niet zoveel zin heeft: het diskwalificeert mensen en de negatieve energie wordt versterkt in de gesprekken die hierop volgen. Aangezien elk gedrag besmettelijk is, is het veel inspirerender om de goede voorbeelden uit te dragen en aandacht te geven. Welke organisaties blinken uit in goed werkgeverschap, vertrouwen en verantwoordelijkheid? Hoe kunnen deze voorbeelden besmettelijk gaan werken voor andere leiders van organisaties. Als brononderzoeker heb ik ontdekt dat er al behoorlijk wat aantal initiatieven zijn genomen om het bewustzijn op inspirerende voorbeelden te vergroten, soms gepaard gaande met een Occupy-stem. Ik noem er enkele:

–      Schitterend organiseren – Hoogendoorn, Vos en Krijns

–      Engbert Breuker met www.svn.nl en Stichting Werklust

–      Tijdschrift Slow Management van o.a. Jaap Peters

–      Stichting beroepseer – http://www.beroepseer.nl

–      Intensieve menshouderij – Jaap Peters & Judith Pouw

–      Het Rijnland boekje-  Jaap Peters & Mathieu Weggeman

–      Angelsaksen versus Rijnlanders – Jaap Jan Brouwer & Piet Moerland –

–      Beroepszeer – Derk Jan Nijhof & Barbara van der Steen

–      Leiding geven aan professionals, niet doen! – Mathieu Weggeman

–      Schaduwen over de woestijn (over de auftragtechnik) – Jaap Jan Brouwer

–      Semco Stijl / Weekend van 7 dagen – Ricardo Semler

–      Kantoren bestaan niet meer – Erik Veldhoen

–      De laatste manager – Ben Kuiken

–      Bullshit management – Jos verveen

–      http://www.minimalmanagement.nl  van Paul Verburgt

Wat opvalt in dit overzicht is dat de manager als instituut steeds vaker als een belangrijke hefboom voor de gewenste verandering wordt aangeduid. Het management houdt nog te veel de bekende 3-eenheid Control, Command en Communication in stand. Dit gedrag vindt voor een groot deel onbewust plaats, als we ‘Doorbreek de Circel’ van Arend Ardon mogen geloven. Voor de gewenste beweging naar de 3 V’s, Vakmanschap, Verbinding en Vertrouwen is dus vooral bewustzijn van ons automatische gedrag nodig. Paradigmashift van C3 naar V3

Een wake-up call zoals de Occupy beweging en bijvoorbeeld de metafoor intensieve menshouderij biedt, helpt. Maar voor een echte beweging die het verschil maakt in woord en daad, is wat anders nodig en hierop is de wet van de aantrekkingskracht van toepassing: het verbeelden van een inspirerend toekomstbeeld waar mensen automatisch naar toegetrokken worden als een aanlokkelijk perspectief. Bravo voor Petrosjan Damen! Jij kunt je ook aansluiten bij deze beweging en bijdragen aan een betere wereld.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: