Spring naar inhoud

Lang leve je oude overtuigingen!

13 maart 2012

In training- en coachingland zijn we geneigd om te roepen: ‘Laat die oude vastgeroeste overtuigingen los! Die zitten in de weg bij nieuwe persoonlijke ontwikkelingen!’ Dit voorgaande kan dan waar zijn, het is oneerlijk om dat van jezelf of je medemens te vragen! A. Hoe lastig is het niet om ingesleten patronen zomaar los te laten? En B. Die oude patronen waren er niet voor niets, sterker nog: ze hadden een belangrijke functie!

Ons karakter is gevormd door een combinatie van nature en nurture. Je had 3 dingen nodig om van een wolk van een baby op te groeien tot een mooi volwaardig mens: voeding, veiligheid en liefde!

Instinctief zorgde je op vroege leeftijd dat je die basisvoorwaarden ontving. Als je opvoeders niet of onvoldoende beschikbaar waren om je behoeften te verzorgen, dan zette jij je coping-kunst in (coping is het vermogen met stressvolle situaties om te gaan) In veel gevallen bestond dat uit aanpassen: je glimlachte, hield je groot, was stil, lief of juist stoer…net zolang tot je op de juiste manier aandacht kreeg.

Stel dat je op vroege leeftijd er van overtuigd was dat er geen plek voor je was in je gezin van herkomst omdat het onveilig voelde. Na je primaire conclusie: ‘Hier is geen plek voor mij!’  reageerde je door terug te trekken, door stil te worden. Je had de overtuiging dat  je mocht  blijven als je stil was en dat was beter dan het noodlot dat er niet in je behoeften werd voorzien!
Primaire overtuigingen hebben ons effectief geholpen om succesvol aan te passen en zo doende op te groeien en gezond te kunnen ontwikkelen. Ik bedoel maar: laten we dankbaar zijn voor die oude overtuiging!

Hoe gaat het verder? We groeien op tot volwassenen en de oude patronen groeien met ons mee. In ons (werk)leven kunnen we duidelijk een aantal primaire karakterstructuren en patronen herkennen in denken, voelen en handelen:
Overtuiging > Reactie
1. Er is hier geen plek voor mij. >                                   1. Terugtrekken, vluchten
2. Ik ben gewoon niet goed genoeg. >                          2. Aandacht vragen, zuigen
3. Iemand anders bepaalt wanneer ik iets doe. >      3. Pleasen, verdragen
4. Het is onveilig om m’n gevoel te tonen. >               4. Zelfbeheersing, inhouden
5. Niemand is te vertrouwen. >                                       5. Groot houden, controleren

Herken je er een?
Natuurlijk is het prachtig als we kunnen transformeren en oude overtuigingen mogen loslaten. Sterke patronen vragen echter geduld en mededogen voordat ze kunnen smelten.
Inzicht in ons karakter leidt in de meeste gevallen tot begrip, respect en acceptatie. In de dagelijkse communicatie snappen we beter waarom iemand in een lastige vergadering zich groot houdt, gaat pleasen of zich afsluit…

Door op deze manier te kijken naar onze en andere karakters komen we tot begrip hoe het ego is ontwikkeld en hoe het functioneert. Zo ontdek je wat de ander (of jijzelf) -nonverbaal- uitdrukt en door welk patroon/overtuiging die beweging gestuurd is.

Accepteer jij je eigen oude vastgeroeste patronen? Herken je een verstrikking met anderen die debet is aan oude patronen en overtuigingen?

4 reacties leave one →
 1. 21 maart 2012 12:28

  Ha Johan,
  Gisteren was de vierde dag van onze leergang, waarin we aandacht besteden aan de vraag hoe het komt dat het zo lastig is om te gaan doen waar je gelukkig van wordt. Daarbij staan we onder meer uitgebreid stil bij de onbewuste overtuigingen over onszelf, over anderen en zelfs over de wereld om ons heen. Toen vanuit de groep gevraagd werd waar wellicht nadere informatie te vinden is, herinnerde ik mij dat ik je laatste blog vanuit mijn ooghoeken voorbij had zien komen. Heel toepasselijk en mooi aansluitend op elkaar. Dat geldt trouwens voor al je blogs, die ik nu eindelijk eens aandachtig heb gelezen. Mijn complimenten voor deze prachtige serie. Wat je naar mijn mening hiermee doet en wat de kern van ons werk is, is een vierde f toevoegen aan de drie die aal bekend zijn (freeze, fight en flight), namelijk face it (onder ogen zien). Ga lekker door met deze serie (misschien een keer iets over de lichamelijke kenmerken van iedere karakterstructuur) en voor je het ligt er toch echt een boek(je), zeker met die prachtige foto’s!

  Hartgrondige groeten,

  Joop

 2. Benedicta van Loon permalink
  14 maart 2012 16:00

  Beste Johan,
  Wederom een mooi stuk over karaterstructuren. Ik deel het meteen.
  Benedicta

 3. Carry permalink
  14 maart 2012 15:53

  Hallo Johan,
  Fijn te lezen dat hulpmiddelen een goed doel hebben. Het was vaak een bijzondere noodzaak en knap ontwikkelt, zoals je zegt. Pas als het te strak gaat zitten en vrijheid gaat belemmeren, lijkt het mij, goed om verder te kijken.
  Lieve groeten,
  Carry.

 4. 14 maart 2012 09:59

  Dag Johan,

  Helder en zeer herkenbaar geschreven. Als je op die manier naar jezelf kijkt kun je op ieder moment besluiten om het anders te doen. mooi!

  Hartelijke groet,
  Karin Sturkenboom

  (en wat een geweldige foto!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: