Spring naar inhoud

Trends in opleiden: Graag meer variatie en minder volgepropte trainingen

1 mei 2012

De belastingdienst is een grote organisatie die een cruciale taak heeft. De ICT afdeling van de belastingdienst is in de loop der tijden het hart van de organisatie geworden. Het werk vraagt heel wat inzet en samenwerking van de ruim 3000 medewerkers.
De ontwikkelingen in de ICT gaan hard en zijn gecompliceerd, de medewerkers zitten over het algemeen al een behoorlijke tijd op hun plek. Hoe wordt binnen deze organisatie gedacht over trainen en opleiden? Spelen die een grote rol, of is het iets dat gewoon gedaan moet worden?
Ik ga op bezoek bij het Centrum applicatieontwikkeling en onderhoud van de belastingdienst in Apeldoorn en spreek met Juanita Trots, projectmanager van de Week van de inspiratie, en oprichter van de IT-academy.

Ontwikkelingen
`De belangrijkste ontwikkeling voor onze organisatie is zonder twijfel de vergrijzing. Over vijf jaar hebben veel van de huidige medewerkers de organisatie verlaten. Het is dus zaak op tijd nieuwe, jonge mensen binnen de organisatie te halen. Daarbij staat ons een flinke uitdaging te wachten: hoe dichten we de kloof tussen de huidige generatie (vijftigers) en de nieuwe generatie? De nieuwe generatie heeft een heel andere werkwijze en leerwijze: als zij iets niet weten gooien ze hun vraag de social media in en verzamelen zo hun antwoorden. We zullen een nieuwe manier van aansturing moeten ontwikkelen die aansluit bij de nieuwe generatie en de taken van de organisatie.´

Een tweede ontwikkeling is eigen aan de ICT: veranderingen gaan snel. Medewerkers moeten bijblijven en liefst vooroplopen. Dat vraagt nogal wat van medewerkers. Ze kunnen niet achter hun bureau blijven zitten en af en toe een cursus doen op hun vakgebied. Samenwerking en een open, naar buiten gerichte blik zijn nodig.

Week van de inspiratie
Het opleidingsbeleid is twee jaar geleden helemaal veranderd: in plaats dat iedereen individueel een cursus volgde is ervoor gekozen in een week tijd een groot deel van de opleidingen tegelijkertijd te laten plaatsvinden: de week van de inspiratie. Doel daarvan is dat mensen meer kennis gaan delen, dat de blik naar buiten gericht wordt, kennis wordt opgefrist, en dat geleerd wordt van de best practices. `We wilden de medewerkers een boost geven, inspiratie. Bovendien is het efficiënter om iedereen tegelijkertijd een opleiding te laten doen. Aansluitend op de eerste week van de inspiratie hebben we IT-academy opgericht waarin inmiddels meer dan vierhonderd activiteiten plaatsvinden. Onze filosofie is dat het goed is medewerkers veel impulsen te geven om te leren. Een breed, aantrekkelijk palet waaruit ze kunnen kiezen. Ons doel is dat mensen uit zichzelf in beweging komen, samenwerken, de blik naar buiten richten. We krijgen allerlei signalen dat dat inderdaad lukt.´

Bijdrage van trainers
Op mijn vraag wat ze in de toekomst nodig heeft van trainers schetst Juanita op humoristische wijze hoe een standaardtraining verloopt: kennismaking, theorie, oefening, reflectie, rollenspel, nog wat theorie, weer wat oefenen of discussie, actiepunten formuleren en naar huis. Voorspelbaar! Saai!
Goed, dat heb je dus niet nodig, maar wat dan wel?
`Wat ik trainers mee wil geven: 80% is goed genoeg. In de huidige trainingen wordt zwaar ingezet op 100%. Daardoor wordt het een staccato training waarin geen tijd is om af te wijken of zaken echt uit te diepen.
Een tweede belangrijke punt is: zorg voor variatie. Doe niet altijd die geijkte dingen, maar verras de deelnemers. Daarmee prikkel je ze ook. Door ze variatie aan te bieden en te prikkelen worden ze nieuwsgierig, gaan ze nadenken en komen ze hopelijk in beweging.
We hebben ook geleerd dat je niet alleen opleiders moet uitnodigen die veel publicaties op hun naam hebben staan, maar die ook met hun `poten in de modder´staan. Het gaat om een combinatie van inhoudelijke kennis en praktijkervaring.´
Tot slot kunnen trainers in Juanita’s optiek een belangrijke bijdrage leveren in het ontwikkelen van de zelfnadenkende vermogens van medewerkers. Het is belangrijk dat mensen kunnen reflecteren op hun handelen en daar conclusies aan verbinden. Dat versterkt het lerende vermogen van de organisatie.


Anneke Dekkers

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: