Spring naar inhoud

Bloggen maakt verantwoordelijk!

8 mei 2012

20120508-155022.jpg

Wist je dat we hier…

 • 23 bloggers hebben
 • de site sinds ‘nu’ 48597 keer is bekeken
 • vandaag 315 mensen de blog hebben bezocht
 • er inmiddels 172 blogposts zijn geschreven
 • waar 485 reacties op zijn gekomen?

Ons stemt dit zeer tot genoegen! We zijn anderhalf jaar geleden begonnen met bloggen en hebben daarin inmiddels een aardige draai in gevonden. En een flink stijgende lijn in te pakken! Deze cijfers geven toch een bepaalde indruk, onder het motto ‘meten is weten’. Een thema trouwens waar Hans de Swart op een inspirerende manier mee bezig is.

Dank jullie wel dus, lezers! Voor jullie interesse, meedenken en meelezen. Middels onze online conversaties kunnen we kennis delen en ontstaat er een platform voor reflectie, uitwisseling en nieuwe ideeen. Bloggen is naar mijn idee in eerste instantie waardevol omdat het reflectie en zelfbewustzijn aanmoedigt. En je gaat steeds beter zien wat er om je heen gebeurt en wat je daarin waardevol vindt. Euan Semple beschrijft dit wel mooi in zijn boek ‘Organisations don’t tweet, people do.’:

When you have a blog or tweet, you have a reason to notice things. You become more observant. When you are out in the world, your skills of observation improve and you notice more – what is working, what isn’t, why things happen the way they do. Having noticed these things you then try to work out the meaning of what you have observed. Why is it interesting, what is the essence of it, how would you convey this essence to others? Then you have to work out how to say all this in words.

Daarnaast is het bij bloggen natuurlijk prettig om lezers of ‘followers’ te hebben! Je schrijft omdat je iets onder de aandacht wilt brengen. Omdat je daarmee op een bepaalde manier invloed wilt hebben. En ‘with followers comes responsibility’, wat helpt om te blijven bloggen en het serieus te nemen. Krijg je ook zin in bloggen als je dit zo leest? Hier vind je 25 tips voor bloggen die echt de moeite van het bekijken waard zijn. Je kunt je ook als blogger bij deze weblog aansluiten. Hoe dat werkt, lees je hier.

Eigenlijk wilde ik jullie iets vertellen over het ontstaan van deze weblog. Je ziet ze wel steeds meer… weblogs waar meerdere bloggers bij zijn aangesloten (denk aan Frankwatching.nl, Managementsite.nl of Lifehacking.nl). Naast individuele blogs en corporate blogs zijn ‘teamblogs’ sterk in opkomst. Wel heb ik zelf het gevoel dat het als blogger anders werkt. Op mijn eigen blog vind ik het gemakkelijker een lijn door te trekken tussen berichten bijvoorbeeld. Ik heb ook een sterke verbinding met mijn lezers. Ik weet wel redelijk wie het zijn. Op mijn eigen blog kan voor mijn gevoel ook makkelijker een ‘kort’ berichtje tussendoor…. even een tool onder de aandacht, een leuk filmpje delen, een samenvatting van een boek. Voor deze teamblog schrijf ik sneller een stukje met een kop en een staart. Ben benieuwd of andere bloggers dit herkennen?

Deze teamblog is ontstaan vanuit de wens van de NVO2 om communityvorming en kennis delen tussen HRD professionals ook meer online vorm te geven. Daarnaast speelde het punt van sneller actuele informatie op het HRD vakgebied kunnen verspreiden en delen. Een tijdschrift leent zich daar minder voor, omdat de aanloop tot het tijdschrift gemiddeld al negen maanden is. Vanuit deze doelstelling hebben we gewerkt aan en geexperimenteerd met een HRD community, twittercommunity en deze bloggingcommunity. Waarbij ze inmiddels allemaal ook in verbinding staan met elkaar. Wil je meer lezen? Ik heb het ontstaan van deze weblog beschreven in een artikel voor het boek ‘Omdat het werkt. 11 praktijkcasussen over leren met sociale media.‘ Dit boek kun je hier gratis downloaden.

Plannen voor de komende tijd? Die hebben we natuurlijk ook! We zijn aan het experimenteren met verschillende manieren om als blogger een bijdrage te leveren: als ‘vaste’ blogger, in de aanloop naar een event, als gastblogger of als themablogger. We willen het team graag uitbreiden met wat bloggers die vanuit een intern perspectief schrijven. En we gaan de lay-out van de blog wat aanpassen, zodat het meer een ‘magazine-achtige’ uitstraling krijgt waarin je als lezer makkelijker de blogposts kunt vinden die voor jou interessant zijn. Dit zijn ideeen die voortkomen uit een onlangs georganiseerde bloggersbijeenkomst. Maar wellicht heb jij als lezer ook ideeen, wensen, aanbevelingen? We horen ze heel erg graag! Hoe kunnen wij de blog voor jullie nog aantrekkelijker maken? Laat het ons weten!

<a

2 reacties leave one →
 1. rolfknijff permalink
  9 mei 2012 08:58

  Ok, Sibrenne: ‘bloggen maakt verantwoordelijk’. Is het misschien ook deel van je verantwoordelijkheid te rapporteren aan gebruikers dat onwelgevallige kritiek op dominante stromingen, van dit blog wordt verwijderd?

  Vriendelijke groet,
  Rolf Knijff

 2. 8 mei 2012 15:11

  Bedankt voor de link (zelfs met de “s” ;-))!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: