Spring naar inhoud

6 Krenten uit de ASTD 2012 ICE Pap

16 mei 2012

Het meest toonaangevende evenement in HRD land – de ASTD Internationale Conferentie en Expositie – is weer achter de rug (6-9 mei 2012). De deelnemers die een aantal dagen doorbrachten in het Colorado Convention Centre in Denver zijn weer thuis en missen ongetwijfeld de blauwe beer met de naam ‘I see what you mean’ die hen enkele dagen vergezelde.

Wat kwam er zoal voorbij aan termen, ideeën en trends in Denver?

Bij deze de zes krenten die ik uit de ASTD pap heb gekozen.

 

Return on (un)luck

Keynote speaker Jim Collins bracht een meesterlijke presentatie over het werk waar hij nu 25 jaar mee bezig is. Daarin staat de vraag  centraal waarom sommige organisaties nadrukkelijk en langdurig beter presteren dan hun vergelijkbare concurrenten. Na diverse uitvoerige onderzoeken (en vier boeken) knaagde er bij Collins nog één vraag: wat is de invloed van geluk? Dit leverde een aantal interessante inzichten op. Ten eerste zegt Collins dat geluk een event is en geen aura. Het tweede inzicht uit zijn onderzoek was dat we ‘zwemmen in een zee van geluk’: er zijn steeds events om ons heen die we als geluk of ongeluk kunnen bestempelen. Als derde en belangrijkste: het gaat er om hoe je met een event van (on)geluk omgaat. De regel daarbij is dat wanneer je geconfronteerd wordt met (on)geluk je anders dan normaal moet reageren om er profijt van te hebben (perform at an unequal level when confronted with (un)luck). Het gaat er om of je in staat bent te profiteren van de specifieke situatie van geluk of ongeluk. Dat is return on (un)luck.

Gardening

De termen ‘Gardening’ en ‘Gardener’ zijn een aantal keren voorbij gekomen. In het kader van informeel en sociaal leren groeit het algemene inzicht dat wanneer je het aan het toeval overlaat deze vormen van leren niet tot het beste resultaat leiden. Traditionele beheersmatige benaderingen werken ook niet. Het faciliteren, voorwaarden scheppen en obstakels wegwerken is wel erg nuttig: daarvoor wordt de term Gardening gebruikt (o.a. door Allison Michels van Yammer)

VUCA World en Encore Career

VUCA staat voor Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous  en is een begrip uit het leger om moeilijke situaties aan te duiden. Volgens Tracey Wilen – onderzoeker bij het Apollo Research Institute leven we deze dagen allemaal in een VUCA World. Daarbij is één ding wel duidelijk: we worden steeds ouder. Dat heeft consequenties op het onderdeel ‘werk’in ons leven zoals het onvermijdelijke gegeven dat we op latere leeftijd met pensioen gaan en dus langer door moeten werken. Dit leidt tot Encore Careers: mensen die zich realiseren dat ze langer moeten werken heroverwegen hoe ze het laatste stuk van hun carrière willen invullen. Encore careers kenmerken zich door een andere accenten: geld verdienen blijft noodzakelijk maar een bijdrage willen leveren aan de gemeenschap, betekenis verlening krijgt een groter accent.

Game Dynamics en Game Mechanics

Gamification rukt op: het gaat om het toepassen van game mechanics in een niet game omgeving. Zo ook in leren: bijvoorbeeld bij de chirurg die handigheid met z’n nieuwe micro grijpertjes eerst traint  in een game en daarna pas in een patiënt  (een gerust gevend idee, alhoewel: misschien ben jij z’n volgende level!). Mary Myers en Robert Pearson gaven een heel mooi basaal overzicht waar het om draait bij gamification. Je hebt Game Dynamics en Game Mechanics als ontwerp principes. De Game Dynamics zijn Rewards, Status, Achievement, Self expression, Competetion en Altruism. De Game Mechanics zijn Points, Levels, Challenges, Virtual Goods, Leaderboards en Gifting & Charity. In het ontwerp van een game zoek je de optimale combinatie van Game Dynamics en Game Mechanics. Check maar eens hoe dit zit bij je favoriete computergame of bordspel.

Our biggest addiction is our self: we should Complete instead of Compete

Good Old Ken Blancard kwam met deze wijze woorden. Zijn boeken lezen is leuk maar deze man horen vertellen nog veel leuker. Mooi dat zo’n wereld befaamde management goeroe op zulke basale menselijke principes terugvalt: bescheiden zijn, service gericht zijn, relaties en vertrouwen bouwen. Samengevat: ‘leadership has to do with the heart’.

 

De Yin en Yang van formeel en informeel leren

Heerlijk! Allison Rosset en Frank Nguyen hebben NAGEDACHT over wanneer je formeel dan wel informeel leren zou kunnen inzetten om resultaten te bereiken. Weg met de religie van informeel leren, weg met dat papegaaien napraterij gedoe rondom informeel leren: gewoon logisch nadenken en dan doen wat werkt.

Bij dat nadenken spelen vier cruciale vragen:

1.Is succes defined?

2. Who chooses ends + means?

3. Must we prove we can?

4. Are we in position for more choise/freedom?

Een voorbeeld: jij het fabuleauze hoestdrankje van je overgrootmoeder voor je gezin beschikbaar hebben maar het recept is verloren gegaan. Je gaat hier en daar in de familie eens praten en wat uitproberen en al doende lerend kom je tot een geweldig drankje. Iedereen blij, niemand maakt zich druk, lekker informeel leren. Maar als jij een farmaceutisch concern bent en je wil datzelfde drankje goedgekeurd op de markt krijgen dan zijn er allerlei instanties die met je mee kijken en bepalen aan welke eisen je moet voldoen. Eén daarvan is dat je personeel op een aantal aspecten formeel gekwalificeerd moet zijn: je ontkomt waarschijnlijk niet aan een deel formeel leren. Vaak is overigens een mix van beide heel goed denkbaar en effectief. Rossett en Nguyen hebben overigens een mooie checklist gemaakt waarin de vier basale vragen verder zijn uitgewerkt en die je rondom een project een advies oplevert welke formele en informele leerinterventies geschikt zijn. En omdat jij mijn hele blog hebt gelezen krijg je van mij hier de link. 

Ger Driesen

Challenge

Advertenties
3 reacties leave one →
 1. Margot Guitjens permalink
  31 mei 2012 19:29

  Leuk en interessant om te lezen Ger, dank je wel! Ik ben ook nieuwsgierig naar jouw presentatie…

  Groetjes, Margot

 2. 17 mei 2012 18:43

  Ger, dankjewel dat je me op deze manier hebt meegenomen naar de ASTD. Misschien toch eens zelf gaan, als ik groot ben!!

 3. 17 mei 2012 17:48

  Fijne impressies van aantal sessies die ik niet bijwoonde.
  Groetjes, Annelies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: