Spring naar inhoud

Luister goed naar anderen, doe wat je zegt en zet door

15 juni 2012

Charlotte Staats en Sibrenne Wagenaar in gesprek met Hermien van Triest, bij haar afscheid als Hoofddirecteur Personeel & Organisatie bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Luister goed naar anderen, doe wat je zegt en zet door”

Dit zijn tips die Hermien van Triest geeft aan managers die zich willen inzetten voor het werken vanuit talenten. Een boeiend gesprek over het stimuleren van talentontwikkeling, waar we je met deze blogpost graag in meenemen.

Hermien van Triest nam op 1 juni afscheid als Hoofddirecteur Personeel & Organisatie (HDPO) bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, een functie die zij zes jaar vervuld heeft. Terugkijkend valt haar inzet voor talentontwikkeling bijzonder op. En dat in een loopbaandienst: diplomaten zijn vaak hun hele carrière in dienst van het ministerie en rouleren elke vier jaar van plek. Zij kunnen een voorkeur opgeven voor een bepaalde plaatsing op een ambassade of in Den Haag, maar uiteindelijk beslist HDPO. Hoe ga je in zo’n omgeving om met talentontwikkeling?

Hermien zegt hierover: “Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken is de positie van de personeelsdienst inderdaad anders dan bij andere organisaties. Wij zijn niet alleen een stafafdeling, maar hebben ook een zekere invloed: “Wij gaan over de plaatsingen”. Dat betekent dat alles wat wij doen effect heeft op de medewerkers. Een mooi voorbeeld is het visiedocument waarin de personeelsmanagementadviseur beschrijft welke toekomst we voor een collega zien. Ik probeer medewerkers in dit proces te stimuleren tot eigen initiatief: ga niet afwachten wat er in het document komt, maar kom zelf in actie en laat je sterke kanten zien.”

Je kunt op verschillende manieren naar talentontwikkeling kijken. Hoe zie jij dat?

“Ik ben er voor 100 procent van overtuigd dat iedere medewerker talent heeft, of je nu topdiplomaat bent of ondersteunend medewerker. Daarom zeg ik ook tegen mensen: Kom erachter wat jouw talenten zijn, en hoe je die kunt versterken. Ontwikkel die sterke kanten! Daarbij kunnen wij als personeelsdienst ondersteunen door het aanbieden van talentenworkshops en digitale instrumenten.”

“En deze benadering werpt echt vruchten af. Sommige ambassades werken al heel sterk vanuit talenten. Ambassades krimpen op dit moment. Op een kleine ambassade zijn maar een paar uitgezonden medewerkers aanwezig, met daarbij lokaal aangenomen personeel. In het verleden waren mensen in afdelingen verdeeld en moesten zich aan hun takenpakket houden. Nu zie je dat een ambassade meer als één team gaat werken: medewerkers weten onderling goed wat ze aan elkaar hebben, nemen met elkaar verantwoordelijkheid voor het geheel en kunnen heel flexibel werken.”

“Naast dat mensen hun talenten kennen, vind ik wel dat ze ook moeten weten wat hun aandachtspunten zijn. Het werkt alleen niet om te focussen op deze zwakke punten. Dat is voor iedereen frustrerend want het levert nooit op wat je zou willen en het kost vooral veel energie. Medewerkers willen graag de ‘volmaakte ambtenaar’ worden, en we hebben de neiging om te vinden dat je dat bent wanneer je voldoet aan de bekwaamheidscriteria zoals opgesteld in het functieprofiel. Maar past die manier van denken wel bij talentontwikkeling? Of ben je eerder een ‘volmaakte ambtenaar’ wanneer je goed weet wat je sterke punten zijn en hoe je deze kunt inzetten voor de organisatie?”

Hoe past deze visie bij het beeld van een diplomaat als allrounder?

“Ik heb intern het gevecht wel moeten aangaan met sommige leidinggevenden. We hebben lang puur naar de inhoud van het werk gekeken en daarin moesten medewerkers ‘perfect’ worden. Ik heb steeds aangegeven dat de perfecte medewerker niet bestaat en dat die ook niet nodig is. Maar ik geloof erin dat we een sterke organisatie hebben wanneer mensen in hun kracht staan en dat doen waar ze goed in zijn. En dan heb ik er alle vertrouwen in dat we gezamenlijk in huis hebben wat nodig is om het goed te doen. Ook voor medewerkers was deze benadering even wennen: Heeft het geen nadelige gevolgen voor mijn loopbaan als ik niet overal goed in ben? En we zijn er ook nog niet hoor! Ik blijf mijn visie verkondigen, het voorbeeld geven en uitdragen hoe belangrijk ik het vind om te denken en werken vanuit talentontwikkeling. Eigenlijk zijn we op deze manier met een cultuurverandering binnen het ministerie bezig.”

Wat is het geheim van jouw succes?

“Ik geloof erg in ‘dingen doen’ in plaats van grote beleidsstukken schrijven. Memo’s moeten er ook zijn, maar ik geef mensen de ruimte om nieuwe zaken uit te proberen. Soms gaat de introductie van een nieuw personeelsinstrument met kleine stappen maar zo weten de P&O-ers wel het vertrouwen van de BZ-medewerkers in ons verder te vergroten.”

“Verder kijk ik altijd met respect naar dat wat iemand kan. Dat geeft iemand eigenwaarde en het gevoel ‘dat je er toe doet’.  Ik vormde een brug tussen de medewerkers, de Ondernemingsraad en de leiding van het departement. Omdat de leiding wist dat ik oprecht was en eerlijk vertelde hoe zaken ervoor stonden, heb ik wel het verschil kunnen maken.”

“Mijn functie is intensief. Juist omdat je als hoofddirecteur P&O zo in de schijnwerpers staat en mensen niet altijd gelukkig zijn met je beslissingen moet je transparant handelen. Ik ben blijmoedig van aard en heb een sterk geloof in oprechtheid en eerlijkheid. Voor mij is het glas altijd halfvol, en dat geeft veel energie!”

Welke lessen wil je met ons delen?

“Een goede vraag zo op het punt van mijn vertrek. Mijn eerste les zou zijn: luister naar je gebruikers en wees niet ‘HRM-eigenwijs’. Het gaat niet om HRM maar om de medewerkers in het primaire proces. Jouw rol is om ervoor te zorgen dat die hun werk goed kunnen doen. Een andere les is doen wat je zegt. Dit maakt dat mensen het vertrouwen hebben dat hun zaken bij jou in goede handen zijn. En ten slotte: zet door! Als je iets echt belangrijk vindt, en talentontwikkeling is bij mij zo sterk verweven met mijn professionele integriteit dat ik het echt niet anders zou kunnen noemen, ga er dan voor. Gebruik je creativiteit, benut verschillende wegen en laat je niet ontmoedigen!”

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: