Spring naar inhoud

Leren met Yammer

17 augustus 2012

“Yammer, dat is toch de plek waar een vast groepje collega’s de inside jokes maakt? Nog wat geklaag over de ICT afdeling erbij, een paar oproepen van de OR en dat is het wel. Niet teveel tijd aan besteden.”

Ik beken, zo dacht ik ook. Om helemaal eerlijk te zijn, deze quote is dan ook van mijzelf. Maar goed nieuws, ik ben bekeerd en met deze blog post hoop ik jou, lezer, ook te inspireren om meer uit Yammer te halen.

Je hebt ongetwijfeld gehoord dat Microsoft Yammer heeft overgenomen. En wel voor een recordbedrag van 1,2 miljard dollar. Waar komt deze belangstelling voor een ‘intern twitter’ netwerk met 90.000 bedrijven als gebruiker vandaan? Marc Hijink van de NRC probeert dat te duiden in zijn artikel Twitter voor professionals. Hij spreekt over het feit dat Yammer bedoeld is om mensen binnen één organisatie beter te laten samenwerken door een beschermd online platform aan te bieden.

Volgens mij mist hij een belangrijk nieuw kenmerk van Yammer, en juist dat element maakt Yammer voor mij zo waardevol: de mogelijkheid om samen te werken in een besloten extern netwerk. In deze blog wil ik je enkele tips and tricks geven om Yammer in te zetten in leertrajecten.

De mogelijkheid om een interne groep te openen bestond al langer. De administrator nodigt collega’s uit en iedereen kan in zo’n groep berichten plaatsen, documenten neerzetten, en zelfs tegelijktijdig aan documenten werken. Voordeel hiervan is dat je altijd de meest recente versie voor je hebt, en er niet meer tot je schrik achter komt dat je in een oude versie hebt zitten werken. Google Docs biedt dezelfde mogelijkheden, maar bij mij op het werk is die mogelijkheid geblokkeerd, en waarschijnlijk bij meer bedrijven.

Sinds kort kan je ook externe networks aanmaken, dus samenwerken met mensen uit andere organisaties. Zelfde mogelijkheden, en het is eenvoudig om heen en weer te navigeren tussen je interne groepen en je externe networks.

Maar er kan meer! Yammer kan je ook gebruiken als online leeromgeving. Bij Buitenlandse Zaken hebben we daar onlangs ervaring mee opgedaan in samenwerking met www.ennuonline.nl

Stel, je wilt een cursus ‘Ontdek je sterke punten’ organiseren. In de voorbereiding doorloop je het traject dat je ook met een klassikale cursus zou doen: wie is je doelgroep, wat is je leerdoel, welke stappen doorloop je om dat leerdoel te bereiken.

Maar waar je in een klassikale cursus na een introductie over het nut van werken vanuit je talent waarschijnlijk met de deelnemers een talenten-test zou gaan doen, pak je het online anders aan. De cursus wordt in stukken opgehakt, waarbij de deelnemers gedurende een vaste periode dagelijks of ééns per twee dagen een korte opdracht, film of discussievraag krijgen. Ook kan je heel goed mensen zelf vragen een online test te doen en het resultaat zoals een Talenten Top 5 te delen. Mensen werken op het moment dat het hen uitkomt aan de cursus, ook onderweg met de app van Yammer. Jij als facilitator hebt een belangrijke rol: je reageert, vraagt door, koppelt verwante opmerkingen aan elkaar. En belangrijk: je zorgt voor overzicht, want bij Yammer komt het bericht met de laatste reactie steeds bovenaan. Kortom: je houdt de boel aan de gang zodat de deelnemers een goede leerervaring kunnen bereiken.

Wat is nu zo anders bij Yammer dan bij andere online leeromgevingen, hoor ik je denken. Dat is snel gezegd: de kosten en de flexibiliteit. Yammer is geen fancy site: de vormgeving is eenvoudig, de berichten komen onder elkaar, er zijn weinig afbeeldingen. Maar de meeste organisaties hebben Yammer al in huis, en je hoeft geen kosten te maken om een extern bureau een digitale leeromgeving te laten bouwen. En de flexibiliteit is geweldig: als facilitator kan je tijdens de cursus heel eenvoudig je draaiboek bijstellen als je merkt dat de belangstelling van de cursisten een bepaalde kant opgaat. Of als je na afloop besluit de cursus nog een keer te organiseren: drie klikken en de cursus staat weer klaar.

Dus doe als ik: stop met jammeren, ga Yammeren!

Advertenties
One Comment leave one →
  1. 20 augustus 2012 08:46

    Marijke,
    Ik zit nu nog op Bali voor een werkbezoek. De eerste week van september wil ik graag even telefonisch met je spreken. Voor onze medewerkers lijkt Ymammer art een uitstekend leermiddel

    Gret,
    Danny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: