Spring naar inhoud

HR als boter tussen de poffertjes

22 augustus 2012

De ware revolutie in het nieuwe organiseren vindt plaats buiten de grenzen van organisaties. Dat betekent ook voor HR een nieuwe rol.

Bij de introductie van ‘Het Berenschot leiderschapsboek, Naar een nieuwe visie op leiderschap en leiderschapsontwikkeling’ stelt Berenschot-directeur Ber Damen in HRM Scope dat de hiërarchische hark in organisaties plaatsmaakt voor een veel plattere pannenkoek als verschijningsvorm. Het paradigma dat Damen aanhangt stopt bij de grenzen van een organisatie. De transitie van hiërarchisch naar plat is maar de helft van het verhaal. Wie het aandurft om ook de organisatie zelf als verschijningsvorm los te laten, ziet dat de platte organisatie niet zozeer een eindpunt is, maar hooguit een tussenstop.

 

Poffertjesmodel
Er zal steeds vaker sprake zijn van kleine bedrijven en zelfstandigen die tijdelijk gaan samenwerken om een project, een offerte, een missie te volbrengen en ondertussen ook in andere samenstellingen hun doelen proberen te realiseren. Laat ik hier na het pannenkoekmodel het poffertjesmodel introduceren. Karl Weick heeft het in 1976 al over ‘loosely coupled systems’. Met meer dan 1 miljoen ZZP’ers is er sprake van een ontelbaar aantal losjes aan elkaar gekoppelde entiteiten met een onnavolgbare organisatiekracht, inclusief aanpassingsvermogen en responsiveness. Kwaliteit en benodigde competenties worden in het poffertjesmodel niet langer weggeorganiseerd in systemen, maar komen door onderlinge aanbevelingen van mens tot mens vanzelf bovendrijven.

Het vaste arbeidscontract op basis van uren maakt plaats voor flexibele inhuur. Die zal gebaseerd zijn op het werkelijke waarde kunnen toevoegen in een gegeven situatie. Bezit van een bedrijfspand maakt plaats voor de beschikking over werkplekken. Contacten gaan belangrijker worden dan contracten. Het gaat niet meer om vastleggen, maar om losmaken. Klassieke organisaties maken plaats voor situationeel organiseren.

 

Slimme bedrijfjes
In het poffertjesmodel is HR niet langer een staffunctie, maar werkt HR als de boter tussen de poffertjes. Werving, planning, flexwerkpools en mobiliteit worden opgepakt door slimme bedrijfjes die in de samenwerking tussen de kleine ondernemingen hun waarde weten te leveren. Leiderschap is in het poffertjesmodel voor iedereen toegankelijk: degene die functionele en betekenisvolle verbindingen tussen de poffertjes tot stand weet te brengen, is voor die verbindingen de leider. De leider die de juiste poffertjes bij elkaar weet te leggen, bakt ze – in grote gezamenlijkheid – waarschijnlijk het bruinst.

 

Guido van de Wiel is ghostwriter van managementboeken en oprichter/ initiatiefnemer van het NVO2 platform Duurzaam Nieuw Organiseren dat op 10 oktober 2012 (De dag van de Duurzaamheid) live gaat.

Deze column verscheen eerder in de zomereditie van HRM scope.

2 reacties leave one →
  1. 8 oktober 2012 08:55

    Een grappig en pakkend beeld wat mooi duidelijk maakt wat de toekomst kan zijn. Met zoveel poffertjes is er voor flexibiliteit en aanpassingsvermogen grote ruimte. Kansen te over. De uitdaging is dan natuurlijk binding en afstemming. HR, of misschien beter gezegd de HR-functie is dan als boter steeds belangrijker. Maar wie bepaalt uiteindelijk de smaak van het gerecht? Wie of wat is de poedersuiker? Blijft dat toch de zaak van managers of is dat iets wat als zoete inspiratie neerdaalt vanuit … wie zal het zeggen … iedereen die meedoet in de verbinding ..?

  2. 27 augustus 2012 18:11

    Ik vind de metafoor van pannenkoek en poffertjes heel beeldend, want organisaties staan echt aan de vooravond van verandering. Het nieuwe werken is daar al een vorm van, maar dan is het nog puur in de pannenkoekversie. Het vraagt een behoorlijk ander paradigma waarvanuit je samen werken en samen creeeren gaat beleven.

    Buiten dat ik geloof dat dit veel nieuwe creativiteit teweeg zal brengen, vraagt het ook nog meer op jezelf als individu te vertrouwen en te bouwen. Er zijn geen vaste structuren meer die je houvast geven. Zelfsturing in het pannenkoeken en poffertjes tijdperk wordt cruciaal. Ook daar kan HR denk ik een hele belangrijke rol in gaan vervullen, naast werving en selectie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: