Spring naar inhoud

Falen kun je leren!

15 november 2012

Tijdens de dag van de trainer op 2 november mocht ik samen met een collega (Remko) een workshop verzorgen. Niet uitsluitend over het brein, tenslotte was het thema van de dag gamification, maar onze samenwerking zorgde voor een ervaring op het gebied van falen. Dat falen belangrijk is leren we van Carol Dweck. Zij geeft in haar mindsettheorie aan dat er twee types mindset zijn: de fixed mindset en de groeimindset. Bezit je die laatste mindset dan leer je meer, vooral van fouten.
Echter fouten maken vinden we best lastig blijkt. Vooral in groepsverband. Je wilt natuurlijk niet de eerste zijn die voor een grote groep het foute antwoord geeft?
Dit gegeven hebben we vertaald in onze workshop: fouten maken werd het doel en daar diende ook uitgebreid voor geapplaudiseerd te worden. De oefening startte laagdrempelig..met een grote kring, een iemand in het midden, die iemand aanwijst en roept: “billy, billy, bob. De truc is om als aangewezen persoon als eerst bob te zeggen. Lukt je dat niet dan mag je onder luid applaus in de kring het spel overnemen. Degene in de kring heeft altijd gelijk en mag om het hardst FOUT roepen. Dan ben je onherroepelijk af. De truc van het spel zit hem in de complexiteit. Het is gewoon niet meer te volgen: elke keer komt er weer een keuze bij: bob zeggen en niet reageren; de olifant, 1 iemand de snuit en 2 mensen de oren; de carwash, 1 iemand is de auto, twee mensen doen de borstels of de broodrooster, twee mensen slaan de handen in een en de middelste springt omhoog als broodje en roept ping. Of wat dat dacht je van James Bond. De middelste persoon staat met geweer in de aanslag en de twee buren gaan met beide handen langs zijn/haar lichaam en roepen OHHH James.
Dit kun je als gewone deelnemer echt niet meer zonder fouten doen. En het leukste is: het is niet meer erg, we maken die fouten allemaal. In onze hersenen zijn dit soort oefeningen echt goede voorbereidingen op het echte werk: het accepteren van de eigen fouten en er van leren. Oftewel: het veranderen van je eigen mindset.

Omdat dit mijn allerlaatste blog is op dit forum, zou ik het leuk vinden als je je eigen blunders mailt in de reactie: de leukste ontvangen het boek ‘brein in training’. Ik ben erg benieuwd.

4 reacties leave one →
 1. 16 november 2012 10:05

  Leuk artikel!!!! Mijn laatste fout ……? is slecht 1 dag oud. Vol goede intenties communiceren met opdrachtgever terwijl mijn collega projectleider is. Geeft een beetje verwarring! Lennert

 2. 16 november 2012 04:52

  Verlangen maakt blind voor gebreken, zeker als je er al een eind voor gereisd hebt.
  Ik was 19 en wilde perse een brommer. Met het openbaar vervoer ging ik naar een flatje in Schiedam (anderhalf uur reizen) waar ik er eentje over kon nemen voor een prijs die zelfs ik kon betalen. Een vriendelijke man legde me uit dat hij er wat aan gesleuteld had, en dat ie nu wat lastig op de maximumsnelheid kwam. Maar het was echt een sympathieke man, dus gaf hij mij een plastic tasje met onderdelen erbij, waaronder de uitlaat die er niet op zat. Vijf minuten later reed ik door Schiedam, met een luidruchtige brommer die ik helemaal niet wilde, zonder helm, tas vol onderdelen aan het stuur, met een reis van zo’n twee uur voor me. En toen realiseerde ik me wat ik gedaan had.

  Ik ben omgedraaid en heb volgens mij het enige juiste gedaan. Eerlijk verteld hoe koppig ik was geweest in mijn verlangen om een brommer te hebben. Meneer bleek echt sympathiek en gaf mij mijn geld terug. Ik denk er nog vaak aan terug. Wil ik dit omdat ik nu eenmaal begonnen ben en niet meer wil stoppen, of wil ik het ook echt?

  • 16 november 2012 19:02

   Ha Arie, Wat goed van je dat je terug bent gegaan: mooi verhaal. Ik denk dat ik doorgereden was, te weinig lef, denk ik. Dank voor je reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: