Spring naar inhoud

Jobcrafting in de fietsenstalling

23 november 2012

Stromende regen, een rij mensen voor de ingang van de fietsenstalling, de trein die bijna vertrekt… Je zou er chagrijnig van worden. Toch gebeurt mij – en heel veel andere bezoekers van de gratis fietsenstalling bij station Leiden – dat niet. En niet omdat de stalling gratis is, nee, omdat de mensen die de fietsenstalling runnen er iedere dag een feestje van maken. Je ziet bezoekers  met een grote glimlach de stalling weer uit lopen.

De medewerkers van de stalling zijn werknemers van De Zijl Bedrijven, de sociale werkvoorziening in Leiden. Wat direct opvalt bij binnenkomst: er staat een vrolijk muziekje aan, de medewerkers roepen over en weer informatie naar elkaar (“Willem, rekkie boven alsjeblieft!”), en, misschien wel het belangrijkste: ze maken een praatje met vaste klanten, en lopen mee om in de volle stalling nog een vrije plek te vinden.

Ik heb wel eens aan een medewerker gevraagd wat zijn werk zo leuk maakt. Zijn antwoord: “Je probeert iedereen goed te helpen. Altijd beleefd antwoorden, ook al zijn mensen onvriendelijk en gehaast. We zeggen netjes dat wij er niets aan kunnen doen als de stalling vol is. En de sfeer onderling is goed: we helpen elkaar, wisselen af en zetten koffie voor elkaar. Ik ga altijd met plezier naar mijn werk.”

Kortom: de fietsenstalling is een plek waarop volop aan jobcrafting wordt gedaan.

Jobcraften is het aanpassen van je baan aan jouw talenten en ambities. Dus niet jezelf aanpassen aan je functieprofiel, maar juist het omgekeerde. Want werken vanuit je talenten heeft een grote meerwaarde voor je eigen motivatie en werkplezier, maar het heeft ook een meerwaarde voor je organisatie. Een medewerker die de tijd en ruimte krijgt om van een sterk punt een excellent punt te maken zal actief bijdragen aan het bereiken van de organisatiedoelen.

In het boek Mooi Werk beschrijven Mark van Vuuren en Luc Dorenbosch vier manieren van jobcraften: taakcraften, relationeel craften, cognitief craften en omgevingscraften. Taakcraften gaat vooral over het veranderen en aanpassen van je takenpakket. Wat kan je in je taken aanpassen zodat je meer je talenten kan inzetten? Relationeel craften laat de taken voor wat ze zijn, en kijkt vooral naar met wíe je bepaalde klussen doet. Welke collega levert jou inspiratie op, met wie zet je net die extra stap? Of  welke collega mijd je omdat je daar niet mee verder komt? Cognitief craften gaat meer over de zingeving van het werk: ‘Het is een routineklus, maar als ik die goed doe, kunnen mijn collega’s weer verder’. En tenslotte is er omgevingscraften: Wat kan je in je fysieke werkomgeving veranderen, zodat je je werk op een prettiger en effectievere manier kan doen?

Terug naar de fietsenstalling: Het relationeel craften gebeurt daar volop. De medewerkers onderling zorgen voor een prettige samenwerking, bezoekers worden als gewaardeerde gasten ontvangen. En het effect is overduidelijk: mijn werkdag begint goed bij de heren van de De Zijl Bedrijven.

Jobcraften is niet iets nieuws: veel mensen passen hun takenpakket van nature wat aan. Wat wel nieuw is: Heel bewust kijken welke van die vier manieren van jobcrafting je werk zou kunnen verbeteren. Kijk eens naar je eigen werk:  wat heb je aangepast in je taken of samenwerking met anderen, zodat het werk beter bij je past? En zou je ook eens expliciet in je team of met je leidinggevende kunnen bespreken of je dat nog veel meer kan doen? Want kijk eens naar dit filmpje  wat dat zou kunnen opleveren: Meer werkplezier en kans op excellente prestaties.

Advertenties
3 reacties leave one →
 1. Charlotte Staats permalink
  30 november 2012 12:39

  Dank voor de aanvulling. Inderdaad goed filmpje.

 2. Brigitte Wessels permalink
  24 november 2012 10:08

  Dit deed me denken aan “The fish video”. Zie: http://www.youtube.com/watch?v=gNDP9jLuzXU.

 3. 23 november 2012 15:12

  Hallo Charlotte,
  Erg leuk geschreven. Een soort Fish company!
  Groet,
  Agnes Zandvliet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: