Spring naar inhoud

Meebloggen?

We nodigen je graag uit een blogbericht te schrijven voor de blog Leren & Ontwikkelen. Leren & Ontwikkelen is een platform voor actuele ontwikkelingen op het gebied van Human Resource Development en heeft tot doel ervaringen en kennis de delen over dit vakgebied. Met als motto: ‘voor en door professionals’.

Focus van de blog Leren & Ontwikkelen

Deze weblog Leren & Ontwikkelen is een initiatief van de NVO2, de beroepsvereniging voor het vakgebied van Human Resource Development (HRD). In dit netwerk staan opleiden, ontwikkelen, leren en presteren in arbeidsorganisaties centraal. Middels deze blog willen we de laatste trends en actuele thema’s binnen HRD aan de orde stellen. Zowel vanuit een intern als extern perspectief.

We streven een bepaalde mate van kwaliteit en actualiteit na in de blogberichten; berichten hoeven niet een kop en staart te hebben, zoals bij een artikel. De blogpost mag gaan over een ervaring, een gedachte, een nader te ontwikkelen idee, een vraag, een beweging, een statement. Het is nadrukkelijk de bedoeling middels deze blog kennis te delen en interactie met lezers op gang te brengen.

Meeschrijven kan

Heb je….

 • Zichtbaar expertise op een bepaald gebied binnen HRD;
 • Expertise op een gebied dat breed genoeg is om enige tijd over te bloggen;
 • Schrijfervaring;
 • Een mening, idee, gedachte, ervaring die herkenbaar is voor de lezersgroep: trainers, coaches, managers, ontwikkelaars, adviseurs op het vakgebied HRD.

Dan ben je van harte uitgenodigd om mee te bloggen. Dit kan op vier verschillende manieren.

 1. Als gastblogger: je intentie is om eenmalig een blogpost te schrijven.
 2. Een aantal keer rondom een specifiek thema: je wilt een ideee uitwerken en onder de aandacht brengen en hebt hier meerdere blogposts voor nodig.
 3. In de aanloop naar een event: je verzorgt over enige tijd een event (voor de NVO2) en in de aanloop daar naartoe schrijf je een aantal blogposts.
 4. Als ‘vaste’ blogger: je hebt zichtbaar expertise op een bepaald terrein en je voelt er voor om minimaal 1 keer in de 2 maanden een blogposts te schrijven over je ideeen en ervaringen op je vakgebied. Dit ‘vaste’ verband ga je aan voor 1 jaar. In december van elk jaar maken we de stand op voor komend jaar.

Aandachtspunten bij het schrijven van een blogpost

Schrijven op een blog is anders dan het schrijven van een artikel. Een aantal tips:

 • Beschrijf meteen aan het begin een duidelijke focus op een goed herkenbaar issue of probleem;
 • Leef je in in lezersgroep en thema en zorg dat de blogpost daar inhoudelijk in past;
 • Gebruik praktijkvoorbeelden, illustraties;
 • Theorieen en modellen alleen gebruiken om praktijkvoorbeelden met elkaar te verbinden. Een model helpt dan om vanuit de chaotische praktijk de samenhang te zien;
 • Focus op toepassingsmogelijkheden: wat kan de lezer nu beter dan voor lezing van deze blogpost?
 • Maximale lengte 1500 woorden;
 • Zorg voor visuele ondersteuning van de boodschap. Gebruik van beeldmateriaal raden we sterk aan: schema’s, tekeningen, cartoons, illustraties. Niet alleen de inhoud is belangrijk, ook de ‘look and feel’ van de bogposts. Gebruik mede om deze reden ook veel tussenkopjes.
 • Verwerk links naar andere blogposts (op deze of andere blogs).
 • Gebruik een titel die de aandacht trekt, nieuwsgierig maakt, ervoor zorgt dat mensen doorklikken.

Inspelen op de actualiteit is welkom. Hierin zit met bloggen echt een toegevoegde waarde ten opzichte van artikelen voor een tijdschrift als TvOO. Onze ‘common practice’ enigszins kritisch aan de orde stellen kan ook prima. Blijf wel constructief. Ga de dramatiek niet uit de weg: je mag best een beetje kietelen of provoceren.

Discussie en interactie

Alle bijdragen op de blog Leren & Ontwikkelen zijn voorzien van de mogelijkheid tot reageren. Prikkel lezers ook om daar gebruik van te maken. Hoe? Door een conclusie te formuleren in de vorm van een stelling. Door je blogposts te eindigen met een makkelijk te beantwoorden vraag en de uitnodiging hierop te reageren. Een blogpost mag zeker een open eind hebben, immers onze kennis over leren en ontwikkelen is in volle ontwikkeling. Sommige bloggers komen bijvoorbeeld met een casus waar ze zelf niet goed uitkomen en vragen de lezers wat zij in zo’n situatie zouden doen.

Discussie en uitwisseling van ideeen en ervaringen tussen bloggers en lezers is een van de interessante mogelijkheden van een weblog als deze. Deze interactie begint met het onder de aandacht brengen van het bericht bij potentiële lezers. We vragen je hierin een actieve rol te vervullen, bijvoorbeeld door mensen in jouw netwerk middels een kort berichtje op de hoogte te stellen van de nieuwe blogpost die je hebt geschreven. Als blogger krijg je automatisch per mail een bericht als er een reactie is  op je blogpost. Hier graag vlot op reageren, dat stimuleert onderlinge interactie.

Enkele statistieken als achtergrond (15 april 2012)

Deze weblog bestaat sinds september 2010. We schrijven nu met 18 vaste bloggers. Sindsdien zijn er 190 berichten verschenen. De laatste maanden verschijnen er gemiddeld 4 berichten per week, welke door zo’n 200 lezers per dag worden bekeken. We hebben zo’n 5000 pageviews per maand. Op de drukste dag tot nut toe hadden we 590 bezoekers. Inmiddels hebben 200 lezers zich aangemeld voor een notificatie per email.

Wat nu?

Heb je interesse om mee te bloggen? Dan vragen we je de aanzet tot een eerste blogpost (deze hoeft dus nog niet af te zijn) aan ons te mailen. Met daarbij een korte beschrijving van jezelf en je bloggersintentie (eenmalig, vast, in het kader van…) Twee bloggers uit de vaste bloggersgroep zullen je blogpost bekijken, boordelen en contact met je opnemen.

Sibrenne Wagenaar – initiatiefnemer van de weblog Leren & Ontwikkelen

wagenaar@link2learn.eu, @sibrenne (op Twitter) en 0623692942

Janneke Schenning – directeur NVO2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: